0

8 Μαρτίου – Ημέρα της Γυναίκας Δεν γιορτάζουμε- Διεκδικούμε

centredinternationalwomensday

 

 

Με αφορμή την ημέρα της γυναίκας που για πολλούς πλέον δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από μία απλή γιορτή, στερημένη από το πολιτικό της περιεχόμενο και την διεκδικητική της υπόσταση, ερχόμαστε σήμερα στο σημείο να αναγνωρίζουμε πως, ενώ κατά την πρόοδο της ιστορίας, οι καταπιεζόμενες μειοψηφίες διαφοροποιούνται ή/και πολλαπλασιάζονται, το πρόσωπο του καταπιεστή έχει παραμείνει το ίδιο: ταυτίζεται με τον λευκό, στρέιτ, χριστιανό, αστό άντρα, που στον Ελλαδικό χώρο (και όχι μόνο) συγκεντρώνει το σύνολο των εξουσιών που τον αναδεικνύουν σε θέση πλεονεκτική ως προς τις γυναίκες και τις επιμέρους ιδιότητές τους.

 

Βρισκόμαστε στην αυγή του 21ου αιώνα και ενώ οι διεκδικήσεις μας δεν έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, τα δικαιώματά μας καταδυναστεύονται με κάθε ευκαιρία.

 

-Όταν γυναίκες πέφτουν θύματα της ενδοοικογενειακής βίας, της άνισης μεταχείρισης στον επαγγελματικό χώρο, και προβάλλονται από την κυρίαρχη κουλτούρα ως πλάσματα προορισμένα να εξυπηρετήσουν τον διπλό τους σκοπό: την τέρψη του άντρα, μέσω της ηδονής, και την αναπαραγωγή του.

 

-Όταν πολλές από αυτές τις γυναίκες φοβούνται να κυκλοφορήσουν όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας, επειδή διαισθάνονται πως ο δρόμους δεν τους ανήκει εξίσου, ενώ σε άλλες κοινωνίες, τα κορίτσια έχουν επίγνωση της στέρησης του δικαιώματός τους στην αυτοδιάθεση του σώματος.

 

-Όταν τρανς γυναίκες δέχονται τη βία, με διάφορες εκφάνσεις της, στο κέντρο της πρωτεύουσας ενός ευρωπαϊκού κράτους (αλλά και αλλού).

 

-Όταν μετανάστριες θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο με τη συμβολή του ελληνικού κράτους, που τους στερεί μία διέξοδο στην “πολιτισμένη” και “ειρηνική” Δύση.

 

-Όταν η Εμμανουέλα Αγγουράκη αποτελεί μία μορφή που διαπομπεύεται σε δεκάδες τοίχους,

 

Τότε οι διεκδικήσεις του γυναικείου κινήματος όλο και θα πληθαίνουν.

 

Σαν Good As You(th), θεωρώντας τον εαυτό μας κομμάτι του φεμινιστικού κινήματος, τασσόμαστε υπέρ της εξασφάλισης της πλήρους ισότητας, εντυπωμένης σε συνειδήσεις και όχι απλά σε νόμους,  όλων των μειονοτήτων και των καταπιεσμένων διεκδικώντας:

 

-Το αυτόβουλο του σώματος. Δεν το διαπραγματευόμαστε, το απαιτούμε. Η έκτρωση είναι κατοχυρωμένο δικαίωμά μας και δεν κάνουμε βήμα πίσω σε αυτό. Μεσαιωνικές παραδόσεις όπως αυτή της κλειτοριδεκτομής πρέπει να απαγορευτούν.

 

-Σεβασμό και ισότιμη αντιμετώπιση τρανς γυναικών, ορατότητα όλων των καταπιεσμένων μειοψηφιών.

 

-Εκρίζωση όλων των πατριαρχικών προτύπων, που γεννούν και συντηρούν τις ανισότητες, την κουλτούρα του βιασμού και τις φαλλοκρατικές πρακτικές και απόψεις.

 

ΔΕΝ είμαι του πατρός μου

ΔΕΝ είμαι του αντρός μου

Είμαι ο ΕΑΥΤΟΣ μου.

 

Good As You(th) – Κοινότητα LGBTIQ νέων Θεσσαλονίκης

goodasyouth

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.