0

Εβδομάδα Υπερηφάνειας στο Βελιγράδι (Belgrade Pride Week) 2014

Το κείμενο που ακολουθεί είναι εκτενές ώστε να περιγράψει σε ικανοποιητικό βαθμό την σημασία της εβδομάδας υπερηφάνειας (Pride Week) του Βελιγραδίου όπως και την εμπειρία των μελών που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις της.
Η ιστορία του Pride στη Σερβία κρατά καιρό με σημαντική την πορεία του 2010 κατά την διάρκεια τις οποίας τραυματίστηκαν 150 άτομα κυρίως αστυνομικοί καθώς ομάδες ποδοσφαιρικών οπαδών, ακροδεξιών και Χριστιανών, επιτέθηκαν με πέτρες και μολότοφ. Έχει αποτυπωθεί και στην ομώνυμη ταινία ‘Parada’!

Από τότε, το βράδυ πριν την πορεία υπάρχει επικοινωνία των διοργανωτών με την κυβέρνηση, η οποία αποφασίζει για την πραγματοποίηση ή μη της πορείας. Οι πορείες του διαστήματος 2011-2013 είχαν ακυρωθεί με την αιτιολογία των πιθανών επεισοδίων. Αρχικά, η προγραμματισμένη εβδομάδα εκδηλώσεων για το 2014 ήταν τον Μάιο μήνα, όμως η διοργάνωση επέλεξε να την αναβάλει εξαιτίας των σοβαρών πλημμυρών της χώρας που άφησε 62 νεκρούς και δεκάδες χιλιάδες άστεγους. Η ηγεσία της Εκκλησίας στην Σερβία, ο Πατριάρχης Ειρηναίος, κατηγόρησε ευθέως την LGBT κοινότητα της Σερβίας ως την κατεξοχήν αμαρτάνουσα και συνεπώς υπαίτια μερίδα του ποιμνίου του. Κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν γιατί η νίκη της Conchita στην Eurovision ήταν η αφορμή που τιμωρήθηκαν με τις θεόσταλτες πλημμύρες!

Το μίσος και η απέχθεια της συντηρητικής κοινωνίας στη Σερβία αποτυπώνεται στο γεγονός ότι οι αντίπαλες ομάδες που έχουν ‘αιώνιες’ έχθρες (Partizan, Red Star), ενώνονται εναντίον του Pride και κατεβαίνουν στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα όπως ‘Ubi, ubi pedera!’ (kill, kill gays). Αρκεί να προσθέσει κανείς μπόλικα ακροδεξιά στοιχεία με φανατισμένους Χριστιανούς και έτοιμη η αντί-διαδήλωση!

«Πώς γίνεται η δικιά μας συγκέντρωση να είναι υψηλού ρίσκου και η δικιά τους όχι;!»

Καλό θα ήταν να αναφέρουμε ότι η κυβέρνηση της Σερβίας δέχεται πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την καταπάτηση των LGBT δικαιωμάτων. Γενικά παίζεται ένα μικροπολιτικό παιχνίδι, με την πραγματοποίηση ή μη του Pride να παίζει τον ρυθμιστικό ρόλο για την έκθεση προόδου της χώρας. Η παρουσία ευρωβουλευτών, βουλευτών κρατών-μελών όπως της Γερμανίας και του επικεφαλής της διαδοχής της Σερβίας στην Ε.Ε., στο International Pride Forum μία ημέρα πριν την πορεία είχε προκάλεσε ανάμεικτες εντυπώσεις. Η εξωτερική αυτή παρέμβαση έχει δημιουργήσει ένα κλίμα ξενοφοβίας τόσο στην Σερβία όσο και στις γειτονικές Βαλκανικές χώρες που αναζητούν την είσοδο στην Ένωση αλλά παράλληλα θέλουν να παραμείνουν αγκυλωμένες στην νοοτροπία »Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια» και φυσικά σε διεφθαρμένα πολιτικά συστήματα. Καθόλου άλλωστε δεν μας ξάφνιασε η παρουσία της ελληνικής σημαίας στις συγκεντρώσεις των διαδηλωτών καθώς για τους δύο λαούς χρησιμοποιείται συχνά ο όρος orthodox brothers.

Ολόκληρη την εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις/συζητήσεις με ενισχυμένη παρουσία της αστυνομίας καθώς είχε προηγηθεί λίγες μέρες πριν μία ξενοφοβική επίθεση σε Γερμανό LGBT ακτιβιστή που βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Έχοντας ταξιδέψει 8 ώρες με το αμάξι, φτάνουμε το βράδυ της Παρασκευής στο Βελιγράδι. Στο ξενοδοχείο υπάρχει συνεχής παρουσία 4-5 αστυνομικών. Το πρωί του Σαββάτου γνωριστήκαμε με μέλη ομάδων από το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία, την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Μολδαβία και φυσικά από την Σερβία! Για την μετακίνησή μας στο χώρο του συνεδρίου (Pride Forum) μας προέτρεψαν να πάρουμε ταξί με την συνοδεία περιπολικών καθώς κατά την διάρκεια της ημέρας έχουν κάνει κάλεσμα για συγκέντρωση ακροδεξιές ομάδες που εναντιώνονται στο pride.

Αίθουσα συζητήσεων του International Pride Forum

Το κλίμα είναι εκφοβιστικό, γιατί η αστυνομία σε γκρουπ των 10-15 βρίσκεται σχεδόν σε κάθε σταυροδρόμι! Από την μία βλέπεις νεαρούς άνδρες με ξυρισμένα κεφάλια να κρατάν μεγάλες σημαίες της Σερβίας και από την άλλη παπάδες με εικόνες και σταυρούς.

Σάββατο βράδυ, περιμένουμε με ανυπομονησία την απόφαση για την πορεία, καθώς πέρυσι που ακυρώθηκε, διοργανώθηκε μέσω sms το ίδιο βράδυ μια μάζωξη 200 διαδηλωτών που εναντιώθηκαν στην κυβερνητική απόφαση και βγήκαν στους δρόμους. Τελικά ‘θα περπατήσουμε’ μας έλεγαν μέλη της διοργανώτριας οργάνωσης και δάκρυζαν από χαρά μετά από τα 3 χρόνια ακυρώσεων.

Κυριακή πρωί, χαμόγελα παντού κατά τη διάρκεια του πρωινού- σήμερα θα κάνουμε αισθητή την παρουσία μας στο Βελιγράδι!

Ξεκινήσαμε από το ξενοδοχείο και με τα πόδια, περπατούσαμε ένα μπούγιο 40 ατόμων μέχρι το σημείο έναρξης. Παντού κλειστοί δρόμοι –ερημιά, εμείς και η αστυνομία -και μεταλλικά κάγκελα που άφηναν μία κύρια δίοδο για το γκρουπ.

Φτάνοντας κοντά στο σημείο εκκίνησης της πορείας

Πού πας; Σωματικός έλεγχος!

Περνώντας, μας τοποθετούν πράσινα αυτοκόλλητα στα ρούχα ,τα οποία μας υπενθυμίζουν στο τέλος να πετάξουμε για να μην στοχοποιηθούμε! Μαζεύεται σιγά σιγά ο κόσμος. Μετά από λίγο έρχεται το πλήθος των δημοσιογράφων που ακολουθούν τις επίσημες παρουσίες (πρέσβεις, δημάρχους, βουλευτές ξένων χωρών). Η αστυνομία έχει τοποθετήσει σκοπευτές στο σημείο καθώς και ελικόπτερο.

αρχείο λήψης

Φωτογραφίες από…..pride!

Συνολικά 1000 άτομα συμμετείχαν – Ponos za sve! δηλαδή Pride for all

Κατά την διάρκεια της πορείας η κοντινή εκκλησία σήμανε πένθιμα τις καμπάνες της και υπήρχαν άτομα δεξιά και αριστερά από τα παράθυρα από τα οποία κάποια μας χαιρετούσαν και άλλα μας έφτυναν, κυριολεκτικά. Το κλείσιμο της πορείας ήταν αστραπιαίο καθώς μετά τις δηλώσεις των εκπροσώπων από διάφορες οργανώσεις, μας είπαν ότι οι Χριστιανοί ξεκίνησαν πορεία για να ‘εξαγνίσουν’ την πόλη από εμάς, για αυτό άλλωστε και θα περπατούσαν την ίδια ακριβώς διαδρομή.

Kontraparada ή αλλιώς αντι-Pride

Μετά την λήξη, μας πρότειναν να μπούμε σε βαν/κλούβες που δεν είχαν καθίσματα-ήταν απλά ένα μεταλλικό κουτί- για πιο ασφαλή μετακίνησή μας στο ξενοδοχείο, μιας και τα γκρουπ των 10-15 ατόμων είναι στόχος και δεν θα το διακινδύνευαν να έχει άσχημη κατάληξη το pride. Γυρίζοντας στο δωμάτιο, όλα τα κανάλια έδειχναν βίντεο από την πορεία και είχαν πάνελ με συζητήσεις. Οι εφημερίδες της επομένης έγραψαν ότι η κινητοποίηση της αστυνομίας αριθμούσε 7000 ένστολους.

Rainbow ομπρέλα μέσα στην κλούβα

Rainbow ομπρέλα μέσα στην κλούβα

Κλείνοντας αυτήν την περιγραφή, θα ήθελα να τονίσω ότι μπορούν να γραφτούν πολλά για τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη το Pride week στο Βελιγράδι, τα οποία είναι ενάντια σε αρχές της ομάδας και πως η κριτική αυτή γίνεται από τα μέλη της. Σκοπός του κειμένου είναι κυρίως να γνωστοποιήσει τα γεγονότα στη γείτονα χώρα με ελάχιστο σχολιασμό και να δηλώσει την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη στη ΛΟΑΔ κοινότητα της Σερβίας όπως έχει συμβεί και με τα γεγονότα στη Ρωσία.

goodasyouth

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.