0

Προβολή ταινίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρανς Ορατότητας

 

mavieΚάθε χρόνο στις 31 Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ορατότητας των Διεμφυλικών (Trans) ατόμων και είναι αφιερωμένη στον εορτασμό της τρανς ταυτότητας και στην ενημέρωση για τον ρατσισμό, τις διακρίσεις και τις επιθέσεις που αντιμετωπίζουν τα τρανς άτομα. Θεσπίστηκε από την Rachel Crandall το 2009 σαν αντίδραση στην έλλειψη LGBT* ημερών αφιερωμένων στα τρανς άτομα, δεδομένου ότι η μόνη γνωστή τέτοια ημέρα ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Τρανς Θυμάτων (20 Νοεμβρίου) που πενθεί τον χαμό τρανς ατόμων από εγκλήματα μίσους αλλά δεν γιορτάζει τα εν ζωή άτομα της τρανς κοινότητας.

Σαν LGBT κοινότητα νέων, αναγνωρίζουμε την έλλειψη όχι μόνο βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, αλλά και απλής ορατότητας των ατόμων αυτών, και μέσα στην κοινωνία αλλά και συχνά μέσα στην ίδια την LGBT κοινότητα.

Τα τρανς άτομα στερούνται την πρόσβαση στην εκπαίδευση, την εργασία, την υγεία και τη στέγαση. Ταυτόχρονα, τα ΜΜΕ τα προβάλουν με έλλειψη σεβασμού, ως καρικατούρες, ενώ στις περισσότερες των περιπτώσεων η παρουσία τους λογοκρίνεται.Τα πρόσφατα περιστατικά στην Αθήνα με τις επιθέσεις σε τρανς γυναίκες στην πλατεία των Εξαρχείων και την απειλή έξωσης του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.) από τα νέα του γραφεία (όχι λόγω μη καταβολής χρημάτων, αλλά λόγω έλλειψης αποδοχής των τρανς ατόμων από τους υπόλοιπους ενοίκους της πολυκατοικίας) καθώς και το πογκρόμ των τρανς γυναικών στη Θεσσαλονίκη από την αστυνομία το καλοκαίρι του 2013, είναι λίγα από τα καθημερινά παραδείγματα διακρίσεων, αποκλεισμού και πρακτικών μίσους που υφίστανται τα άτομα αυτά με μοναδικό αίτιο την διαφορετική ταυτότητα ή έκφραση φύλου τους. Αν σε αυτά προσθέσουμε τη δυσκολία εύρεσης σπιτιού, τον αποκλεισμό από την εργασία, γεγονός που αναγκάζει τις τρανς γυναίκες να στραφούν στην πορνεία σαν μοναδική επιλογή εργασίας, τους καθημερινούς σχεδόν προπηλακισμούς και τις συνεχείς λεκτικές επιθέσεις, μπορούμε να κατανοήσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά και τη σημασία ανάδειξης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους, τόσο από την LGBT κοινότητα, όσο και από το ευρύτερο αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό κίνημα. Πολλές φορές όμως και η ίδια η LGBT κοινότητα δεν βοηθά την κατάσταση, τοποθετώντας τα τρανς άτομα και τις διεκδικήσεις τους, χαμηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων της, ξεχνώντας πως αυτό το κομμάτι της είναι από τα λιγότερο ορατά και από τα περισσότερο στοχοποιημένα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ακόμα και μικρές προσπάθειες ανάδειξης των τρανς ατόμων και των προβλημάτων τους, είναι σημαντικές και ελπίζουμε ότι θα γίνουν η αρχή μιας συντονισμένης προσπάθειας διεκδικήσεων των δικαιωμάτων τους, ώστε κάποτε να σταματήσει η ανοχή σε φαινόμενα βίας, περιθωριοποίησης και ρατσισμού προς τα άτομα αυτά.

Η 31 ΜΑΡΤΙΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΗΜΕΡΑ ΟΡΑΤΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ TΡΑΝΣ.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΥΡΩ ΜΑΣ!
ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ!

*LGBT: Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender/Transexual

Good As You(th) – Κοινότητα LGBTIQ νέων Θεσσαλονίκης

Προβολή της ταινίας «Μa vie en Rose» την Δευτέρα 31/3, ώρα 8 μ.μ στο Αμφιθέατρο Δ” της Ιατρικής Σχολής.
(Θα ακολουθήσει συζήτηση.)

και το event στο facebook: https://www.facebook.com/events/604728182953994/

goodasyouth

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.