0

Η Good As You(th) για την ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Διεμφυλικών

hmeramnhmhsΤο Σάββατο 30/11 οργανώθηκε από το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών(ΣΥΔ) η πρώτη ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Διεμφυλικών στην Θεσσαλονίκη, στην οποία πήραμε μέρος σαν Good as You(th). Ήταν μία αρκετά ενδιαφέρουσα εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν αρκετές lgbtiq oμάδες της πόλης, καθηγητές του ΑΠΘ και κάποιοι πολιτικοί. Η ημερίδα έκλεισε με μία σιωπηλή πορεία με κεριά στο κέντρο της πόλης. Ήταν πολύ σημαντική η πρωτοβουλία οργάνωσης αυτής της ημερίδας από το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών και το μόνο που μας προβληματίζει ίσως, είναι η μικρή προσέλευση του κόσμου στην πορεία( συμμετείχαν περίπου 30-40 άτομα), γεγονός που δυστυχώς μας υπενθυμίζει πόσο αδιάφορη είναι η lgbtiq κοινότητα όσον αφορά τα δικαιώματα των τρανς ατόμων. Ελπίζουμε στις επόμενες ημερίδες που θα υπάρξουν(γιατί σίγουρα θα υπάρξουν) να είμαστε περισσότεροι.

Aκολουθεί ο χαιρετισμός της ομάδας στην ημερίδα:

Η Good As You(th), κονότητα LGBTIQ νέων Θεσσαλονίκης, χαιρετίζει την πρώτη ημερίδα για την παγκόσμια ημέρα μνήμης διεμφυλικών θυμάτων που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε το πιο περιθωριοποιημένο και στοχοποιημένο κομμάτι της LGBTIQ κοινότητας, τις και τους τρανς.

Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε με αριθμούς αλλά έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους, παρόλο που από κάποιους αμφισβητείται ακόμα και η ανθρώπινη ιδιότητά τους, οπότε θα αναφερθούμε σ αυτούς.
Θα μιλήσουμε για την Ελένη, την οποία έδιωξαν από το σχολείο της,
για τη Νανά, στην οποία έκαναν έξωση επειδή, όπως έλεγαν, τους μόλυνε το σπίτι
για την Αλέκα, την Μυρτώ και την Δανάη, που αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην πορνεία προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς τα ζην,
για το Φώτη, ο οποίος εγκαταλείφθηκε από την ίδια του την οικογένεια,
για το Μιχάλη, που χτυπήθηκε βάναυσα και τον Αλέξη, που κατέφυγε στην αυτοκτονία μην μπορώντας να αντέξει το ρατσισμό που βίωνε καθημερινά.

Και αυτές είναι ορισμένες μόνο ιστορίες από τα εκατοντάδες παραδείγματα διεμφυλικών ατόμων που έπεσαν θύματα λεκτικής ή σωματικής βίας, ρατσισμού ακόμα και δολοφονικών επιθέσεων. Να τονίσουμε ότι τα προαναφερθέντα άτομα αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση. Για τον λόγο αυτόν, η πολιτεία οφείλει, επιτέλους, να τα προστατέψει. Όπως, όμως, γνωρίζουμε, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Χαρακτηριστικά θα αναφερθούμε σε 2 φετινά παραδείγματα, αρκετά τρανταχτά.

Λίγους μήνες πριν γίναμε μάρτυρες ενός σκληρού πογκρόμ εναντίων τρανς γυναικών στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου έλαβαν χώρα αναιτιολόγητες, καταχρηστικές και αθρόες προσαγωγές τρανς ατόμων, με το πρόσχημα της εξακρίβωσης της σεξουαλικής εργασίας. Διεμφυλικά πρόσωπα αναγκαστηκαν σε κράτηση,με μηδαμινή ενημέρωση για τα αίτια στέρησης της ελευθερίας τους, στη διάρκεια της οποίας κακομεταχειρήστηκαν και εξευτελίστηκαν από αστυνομικά όργανα Οι προσαγωγές των τρανς γυναικών έξω από τα σπίτια τους, ή μεσα από τα αυτοκίνητά τους μας δείχνει ότι στα μάτια της πολιτείας και μόνο η ιδιότητα της τρανς γυναίκας καθιστά κάποια ύποπτη για πορνεία.

Για να έρθουμε και στα πιο πρόσφατα, τις τελευταίες μέρες βλέπουμε να παίζονται μικροπολιτικά παιχνίδια σε βάρος των δικαιωμάτων των διεμφυλικών ατόμων. Μιλάμε προφανώς για το περιβόητο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, στο οποίο ενώ σύμφωνα με όσα είχαν διαρρεύσει στον τύπο, αναφερόταν η ταυτότητα φύλου, τελικά κάπου στην πορεία εξαφανίστηκε. Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο αν θέλει να λέγεται έτσι θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις κοινωνικές ομάδες που υφίστανται ρατσισμό και διακρίσεις. Δεν πρέπει να περάσει από τη Βουλή αν δεν περιλαμβάνονται σ αυτό τα τρανς άτομα.

Και επιτέλους ήρθε η ώρα να έρθουμε όλοι, πολίτες και πολιτικοί προ των ευθυνών μας και να στηρίξουμε επί τις ουσίας την τρανς κοίνοτητα. Η στήριξη αυτή δεν έρχεται μόνο με συμμετοχή και χαιρετισμούς σε ημερίδες. Έρχεται με καθημερινή προσπάθεια και αγώνες. Περιμένουμε από τους πολιτικούς να δείξουν και έμπρακτα την αλληλεγγύη τους ζητώντας να συμπεριληφθεί η ταυτότητα φύλου στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, να αλλάξει η νομοθεσία για την αλλαγή του ονομάτος στα έγγραφα των διεμφυλικών ατόμων, να τους δωθούν ευκαιρίες για απασχόληση και εκπαίδευση . Ακόμη περιμένουμε από την lgbt κοινότητα που δεν είναι αμοιρη ευθυνών να αποβάλει επιτέλους την τρανσφοβία της και να βάλει τα δικαιώματα των τρανς ψηλά στη λίστα των διεκδικήσεών της. Δεν μπορούμε να επικεντρωνούμε ΟΛΕΣ τις προσπάθειές μας μόνο στο σύμφωνο συμβίωσης, όταν ένα κομμάτι μας δεν έχει ούτε τα στοιχειώδη δικαιώματα.

Κλείνοντας,ελπίζουμε η ημερίδα αυτή να γίνει η αρχή μιας συντονισμένης προσπάθειας διεκδικήσεων των δικαιωμάτων των τρανς και κάποτε επιτέλους να σταματήσει η ανοχή σε φαινόμενα βίας, περιθωριοποίησης και ρατσισμού

Φωτογραφίες από την ημερίδα μπορείτε να βρείτε εδώ.

goodasyouth

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.