0

Η οροθετικότητα δε (θα επρεπε να) σημαίνει εξαθλίωση

1474470_236500783176690_1216478393_n

Κείμενο που μοιράστηκε την 1η Δεκέμβρη από τη Good As You(th), στην πλατεία Αριστοτέλους στα πλαίσια των δράσεων της Θετικής Φωνής.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα του 2013 όταν κάποιος/α διαγνωστεί με HIV;
2013 και 13496 άτομα στην Ελλάδα ζουν με HIV (Human Immunodeficiency Virus). 2013 και ακόμη δεν υπάρχει σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα ελληνικά σχολεία. 2013 και ακόμη το HIV/AIDS, θεωρείται αποκλειστικά νόσος των ομοφυλοφίλων. Ακόμη, οι οροθετικοί θεωρούνται δημόσιος κίνδυνος, μολυσματικοί, άτομα που θα πρέπει να περιθωριοποιούνται. 2013 και ακόμη υπάρχει μόνο μία ΜΕΛ (Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων) για να καλύψει τις ανάγκες των οροθετικών ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας.

Ξεκινώντας, στα σχολεία της Ελλάδας, όπου η πολιτεία βρίσκεται υπό την επίβλεψη της Εκκλησίας, το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής φαίνεται να μη χωράει, είναι ανύπαρκτο. Όπου υπάρχει, η ενημέρωση είναι προβληματική, με το σεξ να είναι ένα θέμα ταμπού για τους δασκάλους, που φαίνεται να το προσπερνούν και να αναφέρουν λίγες πληροφορίες, σε αδρές γραμμές, χωρίς να γίνεται ουσιαστική ενημέρωση για τους διαφορετικούς τύπους σεξουαλικού προσανατολισμού και για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα.

Λόγω αυτής της έλλειψης ενημέρωσης, που ξεκινά από το ελληνικό σχολείο, φτάνουμε στο σημείο το HIV/AIDS να θεωρείται νόσος αποκλειστικά των ομοφυλόφιλων ατόμων. (ενώ γνωρίζουμε ότι, αν και ένα μεγάλο ποσοστό των οροθετικών ατόμων είναι ομοφυλόφιλοι άντρες, ο HIV δεν αφορά μόνο αυτούς

Συμπληρωματικά, τα οροθετικά άτομα περιθωριοποιούνται και στιγματίζονται, αφού θεωρούνται ωρολογιακές βόμβες – δημόσιος κίνδυνος που μπορούν να μολύνουν οποιαδήποτε/οποιοδήποτε – οπουδήποτε. Ας θυμηθούμε την επαναφορά της υγειονομικής διάταξης Λοβέρδου ΓΥ/39α από τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και την διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών. Ας θυμηθούμε τη στοχοποίησή τους από τα ΜΜΕ και ύστερα από όλη την κοινωνία. Γυναίκες που ήταν μόνο τα θύματα μιας κατάσταση,κατηγορήθηκαν ως θύτες. Λίγοι γνωρίζουν ότι με τις σύγχρονες αντιρετροικές θεραπείες, τα οροθετικά άτομα φέρουν πολύ μικρό ποσό ιικού φορτίου και μπορούν να θεωρηθούν και μη μολυσματικά. Αντ” αυτού, πολλές φορές τα άτομα που έχουν μολυνθεί με τον HIV, αποκλείονται από διαπροσωπικές σχέσεις, χάνουν τους φίλους τους ή και τους/τις συντρόφους τους, επειδή αυτοί/ές φοβούνται ότι θα μολυνθούν. Δύσκολη είναι επίσης και η αποδοχή των οροθετικών από την οικογένεια, καθώς υπάρχει συνήθως ο φόβος του ότι θα μαθευτεί ότι το «παιδί» ανήκει σε μία από τις περιθωριακές ομάδες «κινδύνου» (ομοφυλόφιλοι, ναρκομανείς κτλ)

Δε θέλουμε αυτό να είναι απλά ένα κείμενο για την 1η Δεκέμβρη. Θέλουμε να δούμε πράγματα να αλλάζουν. Θέλουμε να ζούμε σε ένα κλίμα ασφάλειας και περίθαλψης και όχι να φοβόμαστε ότι μπορεί οποιοσδήποτε/οποιαδήποτε δικός μας ή ακόμη και εμείς οι ίδιοι/ες να νοσήσουμε και να μην μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας. Απαιτούμε την ύπαρξη περισσότερων ΜΕΛ στη Βόρεια Ελλάδα. Απαιτούμε τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη των οροθετικών ατόμων. Απαιτούμε την είσοδο του μαθήματος της σεξουαλικής αγωγής σε όλα τα ελληνικά σχολεία. Απαιτούμε τη χορήγηση συριγγών μιας χρήσης στους τοξικομανείς από το κράτος.

Τέλος, ας θυμόμαστε ότι ο καθένας από εμας μπορεί να είναι οροθετικός. Ο εξωστρακισμός και η περιθωριοποίηση των ατόμων που πάσχουν, διαιωνίζει την υπάρχουσα κατάσταση. Το εύκολο είναι να ακολουθήσουμε τα στερεότυπα. Το δύσκολο, να τα ανατρέψουμε. Ας επιλέξουμε το δεύτερο.

Good As You(th) – Koινότητα LGBTIQ νέων Θεσσαλονίκης

goodasyouth

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.