Γενικές αρχές και τρόπος λειτουργίας της Good As You(th)

Η Good as you(th) είναι μία ομάδα που αποτελείται κυρίως από γκέι, λεσβίες, μπάι, τρανς νέους που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη και θέτει ως στόχο της την εξάλειψη των διακρίσεων με βάση το φύλο, την ταυτότητα φύλου, την έκφραση φύλου και το σεξουαλικό προσανατολισμό.

Τρόπος λειτουργίας της ομάδας/ Λήψεις αποφάσεων

Τρόπος λήψης αποφάσεων
Η γενική συνέλευση της ομάδας είναι το βασικό όργανο λήψης αποφάσεων. Οι συνελεύσεις γίνονται κάθε Κυριακή 19:00, στο Στέκι φοιτητών Νομικής Α.Π.Θ., εκτός συγκεκριμένων εξαιρέσεων( γιορτές, αργίες, σημαντικές εκδηλώσεις κλπ). Σε κάθε συνέλευση ορίζεται συντονιστής, ο οποίος οφείλει να αναρτά τα προς συζήτηση θέματα στο φόρουμ. Προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συνέλευση είναι απαραίτητη η παρουσία 10 ατόμων και άνω. Σε περιπτώσεις που χρειάζεται άμεση λήψη αποφάσεων(και δεν παρεμβάλεται συνέλευση) οι αποφάσεις λαμβάνονται μετά από συζήτηση στο φόρουμ της ομάδας.

Μέλη της ομάδας
Όλα τα μέλη της ομάδας έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Η ομάδα δεν έχει εκπρόσωπο, μόνο ισότιμα μεταξύ τους μέλη.
Κάθε μέλος που έχει απουσιάσει σε 10 και πάνω συνεχόμενες συνελεύσεις, χωρίς να έχει ενημερώσει την ομάδα διαγράφεται από το κλειστό φόρουμ(μετά από συνεννόηση με το άτομο)

Νέα μέλη: Τα νέα μέλη της ομάδας έχουν δικαίωμα ψήφου και εισόδου στο κλειστό φόρουμ από τη δεύτερη παρουσία τους σε συνέλευση.

Έσοδα: Τα τυχόν έσοδα της ομάδας προέρχονται από δραστηριότητές της( πάρτυ, συλλογικές κουζίνες κλπ) Η ομάδα δεν δέχεται χορηγίες. Δέχεται μόνο δωρεές, οι οποίες εξετάζονται κατά περίπτωση.

Γενικές αρχές της ομάδας

Η Good As You(th) είναι μια ομάδα που ασχολείται με θέματα ποικιλομορφίας φύλου και σεξουαλικότητας(gender and sexual diversities), καταδικάζοντας κάθε μορφή διάκρισης, κακοποίησης, ρητορικής μίσους με βάση το φύλο, τη σεξουαλικότητα, την ταυτότητα φύλου και την έκφραση φύλου.

Φασισμός/Ρατσισμός: η ομάδα είναι ενάντια σε κάθε διάκριση εις βάρος ατόμων, τα οποία στοχοποιούνται λόγω εθνικής, εθνοτικής, ή πολιτισμικής προέλευσης, θρησκευτικών πεποιθήσεων, αναπηρίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου, έκφρασης φύλου.Είναι μέλος του αντιφασιστικού/αντιρατσιστικού κινήματος, αλληλέγγυα με άλλες αντιφασιστικές/αντιρατσιστικές ομάδες και συμμετέχει σε ανάλογες δράσεις,διαμαρτυρίες, πρωτοβουλίες κλπ.

Πατριαρχία: η ομάδα τάσσεται ενάντια στο πατριαρχικό σύστημα το οποίο θέτει τους άνδρες σε θέση ισχύος και καταπιέζει τις γυναίκες συστημικά και ουσιαστικά.

Φεμινισμός: Πιστεύουμε και υποστηρίζουμε το φεμινιστικό κίνημα που εστιάζει στον περιορισμό και την εξάλειψη της φυλετικής ανισότητας, και την προώθηση των δικαιωμάτων, συμφερόντων και των ζητημάτων των γυναικών. Θεωρούμε ανάγκη το φεμινισμό, που δίνει φωνή στις γυναίκες, έτσι ώστε να μπορούν να πάρουν οι ίδιες αποφάσεις για θέματα που τις αφορούν άμεσα, να έχουν ίσες ευκαιρίες και να μην υπόκεινται σε αυθαίρετα συμπεράσματα που βγαίνουν μόνο βάσει του φύλου τους.

Σεξισμός: Η ομάδα τάσσεται ενάντια στο σεξισμό ο οποίος περιλαμβάνει το σύνολο των προκαταλήψεων και συμπεριφορών, οι οποίες πηγάζουν από τη βίαια δυιστϊκή [binary] ιδεολογία που έχει τη βάση της στο διαχωρισμό των φύλων σε αρσενικό και θηλυκό και οι οποίες θεωρούν το ένα εκ των δύο φύλων βιολογικά, ηθικά, διανοητικά και πνευματικά υποδεέστερο του άλλου, επιτρέποντας—ή και θεσμοθετώντας—τις εναντίον του συστηματικές διακρίσεις, αρνητικές ή φοβικές κρίσεις, φυσικούς περιορισμούς ή και εκδηλώσεις μίσους. Τασσόμαστε επίσης κατά του σεξισμού που αφορά στις πεποιθήσεις που οδηγούν σε αυθαίρετες διακρίσεις κατά των γυναικών με βάση τα στερεότυπα του φύλου τους και μόνο, στα πλαίσια της πατριαρχικής κοινωνίας, όπως αυτή πραγματώνεται με διάφορες μορφές ανά τον κόσμο, χωρίς όμως να αποκλείονται οι περιπτώσεις όπου η διάκριση λειτουργεί κατά των ανδρών.

Ετεροκανονικότητα: Η ομάδα καταδικάζει το σύστημα αξιών που αποδέχεται ως «κανονική» σεξουαλικότητα την ετεροφυλοφιλία, ως «κανονική» έμφυλη έκφραση την «κοινωνικά αποδεκτή» αρρενωπότητα και θυληκότητα, ως «κανονική» έμφυλη ταυτότητα μόνο εκείνη που συνάδει με το βιολογικό φύλο κ.ο.κ.

Καπιταλισμός: Η ομάδα καταδικάζει το καπιταλιστικό σύστημα και τις πρακτικές του, το οποίο έχει ως βασικό στόχο το κέρδος και την εκμετάλλευση/καταπίεση των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων.

Εμπορευματοποίηση: Η ομάδα έχει αντιεμπορευματικό χαρακτήρα και για το λόγο αυτό, δε δέχεται χορηγίες, παρά μόνο δωρεές, οι οποίες εξετάζονται κατά περίπτωση.

Εργατικό κίνημα: Ως εν δυνάμει εργαζόμενα, τα μέλη της ομάδας τάσσονται υπέρ του εργατικού κινήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η ομάδα καταδικάζει τις πάσης φύσεως διακρίσεις στον εργατικό τομέα.

Θεσμικότητα: Η ομάδα λειτουργεί κατά βάση εξωθεσμικά.

Στόχοι της ομάδας

– Εξάλειψη των διακρίσεων με βάση το φύλο, την ταυτότητα φύλου, την έκφραση φύλου και το σεξουαλικό προσανατολισμό.
– Αλληλεγγύη και συνεργασία με αντιφασιστικές, φεμινιστικές, αντιρατσιστικές, αντικαπιταλιστικές κτλ. Οργανώσεις
– Εξάλειψη των διακρίσεων εναντίον των γυναικών που εκφράζονται στο χώρο εργασίας, στο σπίτι, στη θρησκεία, στην εκπαίδευση, στη γλώσσα, στην επιστήμη, στη δημόσια ζωή, στα σεξουαλικά και ανθρώπινα δικαιώματα.
– Αποδόμηση του κοινωνικού φύλου και των προτύπων/ορίων αρρενωπότητας και θηλυκότητας
– Εξάλειψη κάθε μορφής διακρίσεων, ρητορικής μίσους, λεκτικής ή σωματικής βίας με βάση την εθνική, εθνοτική, ή πολιτισμική προέλευση του ατόμου, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, την αναπηρία, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή και την έκφραση φύλου
– Απελευθέρωση του ανθρώπου από την κοινωνική, πολιτική και οικονομική καταπίεση που υφίσταται μέσα από όλους τους τύπους πατριαρχικών δομών.
– Κατάρριψη των προκαταλήψεων και στερεοτύπων των φύλων
– Ισότιμα εργασιακά δικαιώματα για ολους

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.