Απόφαση «σταθμός»: Οι gay μπορούν να υιοθετούν τα παιδιά των συντρόφων τους + ένα δικό μας σχόλιο.

Aναδημοσίευση από το antivirus magazine:

 Απόφαση «σταθμός»: Οι gay μπορούν να υιοθετούν τα παιδιά των συντρόφων τους

gay mothersΚαθεστώς διακρίσεων και παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή συνιστά η απαγόρευση στα ζευγάρια ομοφυλοφίλων, να υιοθετούν ο ένας το παιδί του άλλου, αποφάνθηκε η Ολομέλεια του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Ολομέλεια του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκδικάζοντας χθες την προσφυγή δύο γυναικών που ζουν σε σταθερή ομοφυλοφιλική σχέση στην Αυστρία και η πρόθεση της μιας να υιοθετήσει το παιδί της άλλης προσέκρουσε στην άρνηση των αυστριακών αρχών, το Δικαστήριο αποφάσισε ότι η εν λόγω απαγόρευση συνιστά διάκριση και παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή.

Η απαγόρευση αυτή συνιστά δυσμενή διάκριση για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια έναντι των ανύπαντρων ζευγαριών διαφορετικού φύλου, που έχουν το δικαίωμα υιοθεσίας του παιδιού των συντρόφων τους, υπογράμμισε στην απόφασή της η Ολομέλεια του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

‘Οπως προκύπτει από το ιστορικό της υπόθεσης, που αναφέρεται εκτενώς στην απόφαση του Δικαστηρίου, η μία από τις δύο ομοφυλόφιλες γυναίκες είχε αποκτήσει έναν γιο εκτός γάμου το 1995, ο οποίος ζούσε μαζί τους και απολάμβανε την φροντίδα και των δύο τους, μιάς και η μητέρα του είχε την αποκλειστική επιμέλεια του.

‘Οταν η πρώτη εκ των δύο αποφάσισε εμπράκτως να προχωρήσει στην υιοθεσία του γιου της συντρόφου της προκειμένου να τον κατοχυρώσει νομικώς, τα αυστριακά δικαστήρια, μέχρι τον ανώτατο βαθμό, αρνήθηκαν την ικανοποίηση του σχετικού αιτήματος.

Οι δύο γυναίκες, μαζί με τον 18χρονο σήμερα γιο της δεύτερης, προσέφυγαν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 24 Απριλίου 2007 και στις 5 Ιουνίου 2012, αποφασίσθηκε η υπόθεση να εκδικασθεί από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου.

Καταδικάζοντας την Αυστρία το Δικαστήριο έκρινε ότι θα πρέπει να καταβάλει 10.000 ευρώ από κοινού και στους τρεις προσφεύγοντες και να πληρώσει και 28.420, 88 ευρώ για δικαστικά έξοδα και δαπάνες.

Πηγή: imerisia.gr

Και ένα σχόλιο από εμάς:

Στην Αυστρία, λίγες μέρες πριν, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε ένα ζευγάρι λεσβιών που κατέφυγαν σε αυτό, όταν οι αρχές της χώρας τούς αρνήθηκαν την υιοθεσία του παιδιού της μίας από την άλλη. Μια εβδομάδα νωρίτερα, η Γαλλική Εθνοσυνέλευση υπερψήφισε το νομοσχέδιο που επιτρέπει το γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και τις υιοθεσίες παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με μία δημοσκόπηση, το 51% των Γάλλων τάσσονται υπέρ του γάμου μεταξύ ομοφύλων.

Οι κοινωνίες αλλάζουν. Ή μάλλον, οι δυτικές κοινωνίες αλλάζουν. Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Τους τελευταίους μήνες είχαμε ομοφοβικές επιθέσεις, σεξιστικές και ομοφοβικές δηλώσεις βουλευτών (ακόμα και κομμάτων που τάσσονται υπέρ των δικαιωμάτων των LGBTIQ ατόμων), λογοκρισία σειρών και εκπομπών με ομοφυλοφιλικό περιεχόμενο, καθώς και προπηλακισμούς και απειλές εναντίων ομοφυλόφιλων και τρανς ατόμων. Ακόμα, κοινοβουλευτικές ομάδες, οι οποίες είχαν ταχθεί υπέρ του συμφώνου συμβίωσης ή του γάμου μεταξύ ομοφύλων, τώρα φαίνεται ότι αφαιρούν αυτά τα θέματα από την πολιτική τους ατζέντα. Όλα αυτά μας δείχνουν ότι η κοινωνία ωθείται προς το συντηρητισμό.

Εμείς, όμως, τι κάνουμε γι αυτό;

Η δυναμική των Pride που διοργανώνονται τα τελευταία χρόνια, καθώς και η δημιουργία και δραστηριοποίηση όλο και περισσότερων LGBTIQ ομάδων -όχι μόνο στις μεγάλες πόλεις, αλλά και στην επαρχία- δείχνουν ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου στο gay κίνημα. Στον αντίποδα, υπάρχει αρκετά μεγάλη μερίδα ομοφυλοφίλων, οι οποίοι δεν παίρνουν μερος σe όλες αυτές τις εκδηλώσεις εξωστρέφειας, ντρέπονται γι αυτό που είναι και κρύβονται, ακόμα και από τους πιο κοντινούς τους ανθρώπους.

Η πραγματική αλλαγή θα έρθει όταν όλες και όλοι καταλάβουμε ότι δεν μας αξίζει να ζούμε έτσι. Δεν μας αξίζει να κρυβόμαστε, δεν μας αξίζει να είμαστε πολίτες β' κατηγορίας, ούτε να θεωρούμαστε «κατώτεροι» από κάποιους φωτισμένους «ανώτερους». Και, όπως έχουν πει και άλλοι πριν από εμάς:

Oι ντουλάπες είναι για τα ρούχα. Όχι για τους ανθρώπους. Ας βγούμε απ' αυτές και ας διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει.

zp8497586rq

goodasyouth